Ski centar Ravna planina

There are no translations available.

Na nekoliko kilometara od Pala nalazi se ski centar „Ravna planina“ koji ljubiteljima adrenalina nudi mnogobrojne ljetne i zimske sportske sadržaje. Ovo mjesto ujedno je i mirna oaza za uživanje u blagodetima prirode.

Ski centar „Ravna planina“ počeo je sa radom u januaru 2015. godine i od tada je uspio da privuče veliki broj posjetilaca.

ravna_planina_2

Centar raspolaže stazom dužine 1350 metara, koja je osvjetljena cijelom dužinom, pa je tokom zimske sezone omogućeno noćno skijanje. Staza je pripremljena bez obzira na količinu padavina i to zbog topova za vještačko osnježavanje. Posjeduje potvrdu o homologaciji, što je čini osposobljenom za ski trke svjetskog ranga.

Kordinator za marketing i komunikacije Majnex d.o.o Nikola Čvoro kaže da je u ski centru „Ravna planina“ od osnivanja do danas postignuto mnogo, a dovoljan pokazatelj je to što će se ovdje održati FIS trke.

U periodu od 12. do 15. decembra, kod nas će se održati FIS trke na kojima će se vršiti bodovanje za naredne zimske olimpijske igre. To znači da će se na trkama koje će biti održane na Ravnoj planini moći ostvariti A- olimpijska norma u muškom i ženskom slalomu i veleslalomu. Za sada imamo informaciju da će trka okupiti oko 90 učesnika iz 17 zemalja okruženja i istočne Evrope“, rekao je Čvoro i dodao da Centar posjeduje mogućnost osnježavanja kompletne staze bez obzira na količinu padavina u tom periodu.

„Mi ne zavisimo od padavina i količine snijega koji će padati, jer raspolažemo sa 9 topova koji su u stanju da za 48 sati osnježe cijelu stazu.Više zavisimo od temperature, ali ona je inače u tom periodu niska“, kaže Čvoro.

On ističe da je od će od ove zimske sezone biti u funkciji još jedna skijaška staza, a  da su u toku radovi na osposobljavanju kabinske gondole.

„Za ovu sezonu smo pripremili još jednu stazu za sve naše skijaše. Ova staza na kojoj se već skija je malo zahtjevnija, pa smo pripremili još jednu stazu koja je manje zahtjevna. U toku su radovi i na kabinskoj gondoli koja će voditi od dna do vrha Ravne planine, u dužini od 1350 metara. Ona je trebala biti završena do 15. novembra, ali s obzirom na vremenske prilike i da je firma sa kojom smo radili kasnila sa isporukom određenih dijelova, to će biti prolongirano. Svakako će početi sa radom ove sezone“, naglasio je Čvoro.

ravna_planina_4

Na vrhu Ravne planine se nalaze dva vještačka jezera koja omogućavaju osnježavanje staze kada je to neophodno. Za jezera postoje i planovi za ljetnu sezonu – omogućiće posjetiocima razne sportske sadržaje na vodi.

„Jezera posjeduju ozbiljan kapacitet koji omogućava da se bez prestanka osnježavaju staze. Ovog ljeta smo počeli sa radom na sadržajima za narednu ljetnju sezonu. Plan je da na jezerima omogućimo vožnju pedalinom, kajakom i omogućimo još sličnih sadržaja. Napravili smo i jedan objekat u kome će biti kafić sa dvije terase. Jedna terasa gleda na jezero, a druga na Pale i Sarajevo“, rekao je Čvoro.

Centar u ljetnjoj sezoni pruža i mogućnost vožnje bicikla na posebnoj biciklističkoj stazi za „downhill“, odnosno za spuštanje.

„To je ekstremna, adrenalinska varijanta vožnje bicikla koja se izvodi sa posebnom opremom i biciklima. U planu je izgradnja jošÂ  3 do 4 staze koje će, takođe, biti namjenjene za „downhill“, samo što će biti malo blaže i neće biti te težine. Imamo i pješačke staze kojima se posjetioci mogu prošetati od dna do vrha planine. Imamo i jedno stajalište namjenjeno za odmor sa izvorom pitke vode i klupama“, kaže Čvoro.

ravna_planina_1

Od prethodne ljetne sezone na Ravnoj planini je instaliran i „zippline“ kojeg je moguće koristiti i u zimskoj sezoni.

Zippline je dužine 550 metara sa najvišom tačkom od 40 metara. Nedavno smo imali nekoliko posjetilaca koji su probali zippline baš kada je padao snijeg, tako da se i u ovom periodu može koristiti“, naglasio je Čvoro i dodao da je od ove sezone u sklopu restorana „Gondola“ u funkciji i „expres“ restoran za skijaše.

„U sklopu restorana „Gondola“ koji sa nalazi u podnožju Ravne Planine“ i koji posjeduje značajne kapacitete, sa nekoliko terasa i kamin salom, od ove sezone u radu će biti i varijanta „expres“ restorana za skijaše. Biće dnevna ponuda od 4 do 5 vrsta jela koju će posjetioci moći da konzumiraju, a u pitanju su pice, sendviči i slično“, izjavio je Čvoro.

Zimska sezona na Ravnoj Planini zvanično će početi sa otvaranjem FIS trke 12. decembra.

Još uvijek nismo formirali cijene ali ćemo, svakako, voditi računa kao i prethodne dvije godine da cijene budu pristupačne prosječnom stanovniku naše države. Mi želimo da pružimo ljudima koji vole skijanje, a koji nisu u prilici i koji ne žele da daju veliku novac za skijanje, kvalitet za manje novca“, naglasio je Čvoro i dodao da su planovi za naredne sezone stvaranje adrenalinskog parka sa raznim sadržajima.