Festival malih scena Monodrama Srpske

There are no translations available.

Međunarodni 21. festival malih scena i monodrame biće održan od 6. do 10. decembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, uz učešće glumaca i pozorišta iz Banjaluke, Šapca, Užica i Prištine, saopštili su direktor Festivala Mladen Janković i selektor Ljubo Božović."Kao organizatori, potrudili smo se da obezbijedimo visok nivo kvaliteta programa Festivala, nastavljajući saradnju sa značajnim pozorišnim institucijama iz regiona, sa kojima ćemo ove godine realizovati pet predstava i četiri monodrame, a pripremili smo i bogat prateći program Festivala", rekao je Janković.


Predstavljajući Program 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, on je istakao da će tokom ceremonije svečanog otvaranja ove manifestacije, u utorak, 6. decembra, u 19.00 časova biti predstavljena monografija "Dvadeset prvih festivala", autora Radeta Simovića, kao i izložba Narodnog muzeja Šabac pod nazivom "Pozorišni plakat", nakon čega slijedi predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Istina /ne/ boli", autora Jelene Kojović Tepić.

Za srijedu, 7. decembra, u 16.30 časova predviđena je promocija knjige "Pisma Matildi K." Miroslava Jankovića, potom u 18.00 časova autorski projekat Zorana i Nine Ćosić "Pripovetke jednog kaplara", dok je za 20.00 časova zakazana predstavaa "Hipertenzija", autora Svetislava Basare, sa glumcima Predragom Ejdusom i Branislavom Trifunovićem.

Trećeg dana Festivala, pjesnik Goran Vračar promovisaće u 16.30 časova svoju knjigu "Ispovest ludaka", u 18.00 časova biće realizovan individualni autorski projekat "Gospod je živ" Dragane Bosnić iz Makedonije, a veče se završava predstavom Gorana Markovića "Govorna mana", u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Priština Tihomira Stanića, Jelene Orlović i Nebojše Đorđevića.

U petak, 9. decembra, u 16.30 časova književnik Nedeljko Zelenović imaće promociju knjige "Kratko čišćenje grla", u 18.00 časova slijedi monodrama Siniše Maksimovića iz Šabačkog pozorišta "Četri suze Lazareve", te u 20.00 časova predstava "Tektonika osećanja", koju po tekstu Erika Emanuela Šmita igraju glumci Pozorišta iz Šapca.

Posljednjeg dana Festivala, 10. decembra, književnik Željko Pržulj promovisaće u 16.30 časova svoj roman "Vladika, slava mu i milost", u 18.00 časova monodramu "Molitva", posvećenu životu i djelu Petra Kočića, izvešće glumac iz Banjaluke Željko Stjepanović, dok je za 20.00 časova zakazana predstava "Odumiranje međeda", po tekstu Branka Ćopića, a u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Užice.

Proglašenje pobjednika Festivala, najbolje monodrame, najbolje predstave, najbolje glumice i najboljeg glumca predviđeno je za 22.00 časa.

Selektor Festivala, dramski umjetnik Ljubo Božović izrazio je uvjerenje da pažljivi odabir monodrama, predstava, autorskih i gumačkih imena garantuje visok umjetnički nivo ove jedinstvene kulturne manifestacija na području Istočnog Sarajeva.

Žiri 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo čine teatrolozi Rade Simović, predsjednik i članovi Ivana Erić i Zoran Todorović.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i inforimisanja Srbije, Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Međunarodni festival malih scena i monodrame je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Istočnom Sarajevu.

Prvi festival, tada nazvan Festival monodrame Republike Srpske, održan je za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, u periodu od od 9. do 15. februara 1995. godine, kada su se u tadašnjem Srpskom Sarajevu, opštini Hadžići, publici predstavili akteri najmanjih dramskih formi, s obzirom da se u to vrijeme, vrijeme ratnih dešavanja, u kojima je i najmanji promil kulturnih dešavanja, veoma značajan, više nije moglo ni očekivati od pozorišnih stvaralaca.

Direktor i selektor Prvog festivala monodrame i malih scena Republike Srpske bio je Rade Simović, a sam festival je tada otvorio potpredsjednik Republike Srpske i jedan od najvećih evropskih šekspirologa i predsjednik Udruženja književnika Srpske, pokojni Nikola Koljević.

Ovaj festival je potvrđivao svoje postojanje time što je okupljao, prije svega, pozorišne stvaraoce iz Republike Srpske, ali i pozorišne stvaraoce iz okruženja, Srbije i Crne Gore, koji su se najprije predstavljali monodramom, kao oblikom pozorišnog izažavanja koji je veoma težak i koji je svojstven onim ljudima koji dosta znaju i imaju šta da kažu o pozorištu.

Osnovna karakteristika ovog festivala je što se bazira na pozorišnu kategoriju monodrame i malih scena, koje su veoma zahtjevne jer se tu radi o koncentraciji na samo dva ili tri glumca.

Festival malih scena i monodrame sa pravom se može svrstati u najznačajnije kulturne događaje Republike Srpske, jer je ujedno najstariji festival u Srpskoj, koji se konstantno održava i razvija zajedno sa kulturnom scenom Republike Srpske.