Predstavljen program Trebević Eko Fest

There are no translations available.

Prvi „Trebević eko fest“ (TEF) u organizaciji Udruženja Trebeco, a uz podršku gradskih uprava Istočnog Sarajeva i Sarajeva te Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH – kao prijatelja festivala, održaće se u periodu od 25. do 27. avgusta na lokaciji Brus, Trebević.

Na današnjoj konferenciji za novinare, organizatori i predstavnici TEF-a predstavili su fantastičan sadržaj ovog festivala koji spaja prirodu, sport, muziku i mnogobrojne druge zabavne sadržaje, atrakcije i aktivnosti. Direktor TEF-a Željko Antonić istakao je da je TEF osmišljen sa ciljem da skrene pažnju na planinu Trebević, te da bi bio „okidač“ za veliki broj narednih akcija koje će biti posvećene ovoj planini kako bi je revitalizovali i doveli u zadovoljavajuće stanje.

„Festival je nastao kao težnja da se prenese poruka o neophodnosti zaštite životne sredine kao najbitnijeg elementa kvaliteta ljudskog života. Ovom i mnogim drugim akcijama, mi ćemo pokušati da dopremo do što većeg broja stanovnika okoline Trebevića kako bi postigli ekološke ciljeve“, rekao je Antonić i dodao da je još jedan od ciljeva TEF-a da skrene pažnju kompanijama koje bi trebale da se posvete društvenoj odgovornosti i njihovoj ulozi u zajednici.

„Ovo je prvi projekat koji je podržan od strane gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, i posebno smo ponosni na saradnju sa EYOF-om (Olimpijada mladih) koji će prezentovati svoje aktivnosti u okviru našeg festivala“, naglasio je Antonić. On je izjavio da je do sada uspješno animiran veliki broj kako međunarodnih i domaćih institucija, tako i kompanija koje su prepoznale kvalitet ovog festivala, izrazivši želju da postanu dio istog. „Na taj način smo uspjeli da ovaj festival zahvati što više činilaca zajednice na ovim prostorima, bez obzira sa koje strane entitetske granice se nalazimo, i sa koje nadmorske visine dolazimo“, zaključio je Antonić.

Antonić je naglasio da posebno interesovanje vlada za održavanje Eko bazara koji prezentuje domaću hranu i kozmetiku, te na pametan i ekološki način iskorišćava prirodne resurse ovih krajeva. Antonić se zahvalio Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH i opštinama Stari Grad, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, te gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo koji su podržali ovaj festival.

PR TEF-a Lejla Kasper rekla je da se program ovogodišnjeg festivala dijeli na dva dijela, kao i to da jeÂÂ ulaz na dnevne aktivnosti festivala, koje su usklađene sa prirodom, besplatan a da se naplaćuju samo ulaznice za noćni program. „Dnevni program će trajati od 10:00 do 20:00 časova. Uz laganu i opuštajuću muziku i uživanje u Trebeviću, održavaće se radionice, prezentacije Eko bazara i sportske aktivnosti, dok je za subotnji dnevni program predviđenja radionica afričkih bubnjeva, paraglajding revija, prezentacija planinarenja i alpinizma kao i mnoge druge aktivnosti“, najavila je Kasper.

Kasper je naglasila da je noćni program bogat i sa zvučnim imenima iz svijeta muzike. „U petak je predviđen nastup Helem Nejse, grupe S.A.R.S, grupe Elemental, Baba Djeks, i DJ Alexander de Funk. U subotu nas očekuje nastup Baba Djeks, Holographic human element, Skroz, Del Arno BEND, Drop department i mnogi drugi poznati sarajevski DJ- evi“, rekla je Kasper.

Kasper je izjavila da je obezbijeđena kružna linija kompanije „Centrotrans“ za petak petak i subotu. „Polasci će biti ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu do Brusa i nazad. Termini polazaka su od 10:00 do 23:00 časa u pravcu Brusa, a polasci sa Brusa svaki naredni sat“, poručila je Kasper. Svi koji dođu na TEF biciklima, se mogu javiti na info pult kioska Rekreativnog centra „Brus“ i dobiće besplatne ulaznice za taj dan festivala. PR menadžer Rekreativnog centra „Brus“ Nikola Čvoro izrazio je zadovoljstvo što su domaćini TEF-a i rekao da su oduševljeni idejom o zaštiti životne sredine koju promoviše ovaj festival, kao i kompletnim ovogodišnjim programom.

„Centar za odmor i rekreaciju „Brus“ je među prvima prije nekoliko godina pokrenuo lavinu dolaska investitora na Trebević i oživio ideju Trebevića kao eminentnog izletišta ljudi iz regije“, rekao je Čvoro i dodao da se na Brusu bilježi veliki broj turističkih posjeta. „Mi smo od samog početka pažnju obraćali prema porodici, porodičnim izletima i djeci, sa mnogim sadržajima namijenjenim ovoj grupaciji. U saradnji sa udruženjem „Trebeko“ mi u budućnosti želimo da promovišemo zdrav život i zdrave životne navike“, zaključio je Čvoro.

Organizatori TEF-a rekli su da će se paraglajding letovi održavati na Jahorini, s obzirom na vremenske uslove, ali da će se na taj način skrenuti pažnja i na potencijal olimpijske planine koja takođe, predstavlja blago ove regije.