Jahorina spremnije čeka goste

U pokušaju da se opišu sva bogastva i ljepote Republike Srpske priča bi mogla i te kako da potraje jer svaki grad, planina, rijeka, banja, manastir donese novu inspiraciju i zavredjuju pažnju ma u kom delu godine da se nadjete na ovoj teritoriji.

Medjutim, kako je zimska sezona pred vratima, pojavila se potreba, a ukazala i zgodna prilika na Medjunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu da provjerimo stanje stvari na olimpijskoj Jahorini za koju dolazeća sezona ima poseban značaj.

Razloga je puno, a kako nam je rekao Predrag Lopatić iz Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo, što šta se pozitivno na Jahorini izdešavalo.

U prvi plan, kao jako bitnu stvar ističe formiranje Udruženja hotelijera i prvi momenat ( od posle rata ) da se vodi zajednička turistička priča u kojoj još učestvuju Turistička organizacija, Olimpijski centar i novoosnovano Udruženje „Olimpijske kuće Jahorine“ ( vlasnici kuća i soba za iznajmljivanje sa prko 2000 ležaja).

Lopatić ističe i zvaničnu najavu svih hotelijera da će cene za nastupajuću sezonu biti za dvadesetak posto niže od prošlogodišnjih.

Najskuplji ostaju hoteli Termag, Board, Vučko, ali u odnosu na uslugu svjetskog nivoa, novčani momenat je zanemarljiv.

Sjajna priča za ljude koji vole neku domaći, porodičnu atmosferu, ili veća društva jeste najam kuća za odmor – vikendica.

Sve ih je više sa boljom infrastrukturom i mjestima za roštiljanje, a najam, odnosno đuture nagodba, u zavisnosti od kategorije i od broja kreveta, kreće se od 70 do 150 evra dnevno.


U želji da nam dočara sve novine na Jahorini, naš sagovornik nam je između odstalog objasnio da turiste u ovoj sezoni očekuje i mnogo više parking mjesta.

Naime, na djelu gdje je gro kuća za odmor, u Šatorskom naselju, asfaltirane su dvije sporedne saobraćajnice čime je riješen parking prostor što je ranijih godina na neki način bila kočnica.

Jedino gdje su cijene još uvjek pod znakom pitanja jeste vertikalni transport kojim gazduje Oimpijski centar, mada, bar po onome što smo imali prilike da čujemo u tom djelu ne bi trebalo biti nekih oscilacija u odnosu za prošlu godinu.

Uz sve gore pomenuto neophodno je istaći i ono što čitavom ovom kraju daje poseban pečat, a to su srdačni, spontani ljudi puni topline za svakog gosta ma odakle da dođe, što posebno iznenadi strane turiste koji iz godine u godinu masovnije pristižu.


Dva šestoseda

Na Jahorini su u toku radovi na dva šestoseda. Po ugovoru, rok za završetak radova je kraj decembra i oni za sada, prema Lopatićevim rečima idu sjajno, čak i ispred roka.

Podsećanja radi, zimska lepotica, omiljena među skijašima raspolaže sa više od 25 kilometara odlično uređenih skijaških staza povezanih žičarama i ski – liftovima, koje će po nekim procenama ako sve bude teklo po planu, umesto dosadašnjih 7.500 skijaša na sat, ubuduće okvirno imati kapacitet od desetak hiljada skijaša na sat.

Još jedna bitna stvar za Jahorinu, koja je u planu ali još nije sigurna za ovu sezonu, jeste prva faza osnežavanja, odnosno veštačkog snega.

Politika. 14.10.2009.godine