Posjeta Zlatiboru

Saradnja opština Čajetina i Pale biće proširena na oblasti ekonomije, sporta, kulture i obrazovanja, najavljuju prvi ljudi ovih lokalnih zajednica.Načelnik Pala Miodrag Kovačević i predsjednik Opštine Čajetina Milan Stamatović ističu da ove zajednice, kao i njihove turističke organizacije, imaju odlične veze.

Obraćajući se novinarima iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva, tokom jednodnevne radne posjete Zlatiboru, Kovačević podsjeća na projekte prekogranične saradnje finansirane iz projekta "IPA 1", preciznije na biciklističku stazu na Jahorini, kao i neki projekte na Zlatiboru.

Kovačević navodi da opština Pale ima određenih problema sa statusom Jahorine, gdje još uvijek nisu riješena neka imovinsko-pravna pitanja i pitanja vlasništva nad zemljom, ali je u planu da, s ciljem konačnog rješavanja tih pitanja, bude intenziviran dijalog sa Vladom Srpske.

Predsjednik Opštine Čajetina Milan Stamatović vjeruje da će saradnja dvije opštine biti još efikasnija, kao i da će iskustva Zlatibora, kao turističke destinacije prve kategorije u Srbiji, biti od koristi ljudima koji upravljaju Jahorinom i njenim turističkim resursima.

"Najveći broj gostiju stiže nam iz Republike Srpske, tako da mi ne zaboravljamo naše korene i svoje sunarodnike i prijatelje, zbog čega ćemo u našim razvojnim planovima o tome i dalje voditi računa.

Ciljna grupa biće nam gosti iz republika bivše Jugoslavije, mada ne odustajemo ni od turista iz drugih država“, ističe Stamatović.

On vjeruje da će vlade Srbije i Republike Srpske imati razumijevanja za ove ideje i da će podržati sve vidove daljeg povezivanja Jahorine i Zlatibora, respektabilnih turističkih područja, što uključuje i bolji cestovni i vazdušni saobraćaj.

Direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Brankica Spasojević poručuje da su u planu još dva projekta kao i stvaranje sportsko-rekreativnih sadržaja za djecu.

"Zlatibor ima oko milion noćenja godišnje, a mi na Jahorini svega oko 30 odsto od tog broja, što nam daje motiv da dalje radimo u narednom periodu", napominje Spasojevićeva.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić podsjeća da su sa kolegama sa Pala zajedno konkurisali za određene projekte prekogranične saradnje, što otvara nove perspektive.

To je još značajnije ako se zna da gosti iz Republike Srpske i BiH čine oko 25 odsto ukupnog broja gostiju koji na godišnjem nivou posećuju Zlatibor.

Zlatibor radi svih 12 mjeseci godišnje i to u dvije sezone, ljetnoj i zimskoj, pri čemu je popunjenost kapaciteta među tim sezonama oko 40 odsto.

Predstavnik Turističke organizacije Zlatibor Jelica Tošić predstavila je Ski-centar Tornik ističući da tu postoje četiri ski-staze ukupne dužine sedam kilometara.

Tu je i moderni šestosjed i dva manja ski-lifta, kao i tzv. ski-tjubing, odnosno staza za spuštanje na gumama niz vještačku podlogu i bob na šinama kao nova adrenalinska atrakciju.

Na Zlatiboru je oko 50 kilometara uređenih biciklističkih staza, kao i staza za šetnju.

Novinari su se uvjerili u kvalitet ponude nekih od najpoznatijih turističko-ugostiteljskih objekata poput Hotela "Palisad“ ili Nacionalnog restorana "Miris dunja", čiji je vlasnik Duško Vučenović, rođen na Palama.


(Srna)