Jahorina Ultra Trail 01.08.- 02.08.2015.

Planinarsko društvo Javorina iz Pala organizuje prvo izdanje trke "Jahorina Ultra Trail" koja će se održati 01. I 02.08.2015. Godine na olimpijskoj planini Jahorini. Oc jahorina zajedno sa udruženjem hotelijera Jahorina daje podršku ovom događaju.


Jahorina Ultra Trail je zamišljen kao dvodnevni događaj u okviru kojeg će se trke odvijati na stazama različite dužine i kojim želimo privući kako rekreativce tako i profesionalne trkače koji u domenu trail trčanja ostvaruju zapažene rezultate.

Trka je koncipirana tako da svojim stazama poveže Jahorinu sa drugim dijelovima BiH na način da je cilj svim stazama na istom mjestu na Jahorini, dok je startni prostor na različitim lokacijama. Planirane su sljedeće dužine staza i njihove startne pozicije:

MiNi: cca 10 km, 600m uspon, start i cilj na Jahorini;

MiDi: cca 34 km, 1200 uspona, start na Baščaršiji, cilj na Jahorini;

MaXi: cca 50 km, 2000 uspona, start na Romaniji, cilj na Jahorini;

UltRa:cca 111 km, 4200 uspona, start u Višegradu, cilj na Jahorini.

Startne lokacije su birane kako bi se sveukupnom dužinom trail staze, koja će biti markirana za potrebe trke, objedinile turističke destinacije i značajna obilježja kulturno-istorijskog naslijeđa: Baščaršija, Kozja ćuprija, trasa uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, arheološke iskopine na području Glasinca, te lokaliteti sa nekropolama stećaka kod Rogatice i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu koji je pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik svjetske kulturne baštine.

Kompletnu stazu karakteriše prirodni ambijent izuzetne ljepote i raznolikosti. Od Višegrada i Sarajeva do Jahorine prostiru se planine Ivica, Sjemeć, Tmor, Romanija, Ravna planina, Trebević, Sjemećki i Glasinački plato, Saračeva polja, kanjoni Rakitnice, Paljanske i Mokranjske Miljacke, izvor Bistrice.

Hoteli na Jahorini pripremili su za goste promotivne cijene smještaja i ostalih usluga.

Za više informacija posjetite web stranicu www.jahorinatrail.com

Dobro došli na prvo izdanje Jahorina Ultra Traila!