Prvo izdanje „Jahorina Ultra Traila“

Planinarsko društvo Javorina iz Pala vas s velikim zadovoljstvom poziva na prvo izdanje „Jahorina Ultra Traila“ koji 01. i 02.08.2015. godine organizujemo na olimpijskoj planini.

Jahorina Ultra Trail je zamišljen kao dvodnevni događaj u okviru kojeg će se trke odvijati na stazama različite dužine i kojim želimo privući kako rekreativce tako i profesionalne trkače koji u domenu trail trčanja ostvaruju zapažene rezultate.
Trka je koncipirana tako da svojim stazama poveže Jahorinu sa drugim dijelovima BiH na način da je cilj svim stazama na istom mjestu na Jahorini dok je startni prostor na različitim lokacijama. Planirane su sljedeće dužine staza i njihove startne pozicije:

MiNi: cca 10 km, 600m uspon, start i cilj na Jahorini;
MiDi: cca 34 km, 1200 uspona, start na Baščaršiji, cilj na Jahorini;
MaXi: cca 50 km, 2000 uspona, start na Romaniji, cilj na Jahorini;
UltRa:cca 111 km, 4200 uspona, start u Višegradu, cilj na Jahorini.

Startne lokacije su birane kako bi se sveukupnom dužinom trail staze koja će biti markirana za potrebe trke objedinile turističke destinacije i značajna obilježja kulturno-istorijskog naslijeđa: Baščaršija, Kozja ćuprija, trasa uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, arheološke iskopine na području Glasinca, te lokaliteti sa nekropolama stećaka kod Rogatice i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu koji je pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik svjetske kulturne baštine.

Kompletnu stazu karakteriše prirodni ambijent izuzetne ljepote i raznolikosti. Od Višegrada i Sarajeva do Jahorine prostiru se planine Ivica, Sjemeć, Tmor, Romanija, Ravna planina, Trebević, Sjemećki i Glasinački plato, Saračeva polja, kanjoni Rakitnice, Paljanske i Mokranjske Miljacke, izvor Bistrice.

Uz Višegrađane, domaćini trke i podrška su stanovnici Rogatice, Sokoca, Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Dok se budete koncentrisali na vaše trkačke izazove, oni će imati zadatak da opravdaju reputaciju dobrih domaćina poznatih po gostoprimstvu i srdačnosti. Hoteli na Jahorini pripremili su za goste promotivne cjene smještaja i ostalih usluga. Osim trke i prirodnih ljepota, želja nam je da se dugo nakon Jahorina Ultra Traila sjećate gastro ponude, okusa i mirisa tradicionalnih jela.

Vjerujemo da ćemo ispuniti sva vaša očekivanja i s nestrpljenjem vas očekujemo!

Dobrodošli na prvo izdanje Jahorina Ultra Traila!