Jahorina Ultra-Trail 30. i 31. jula

Sportsko-turistička manifestacija "Jahorina ultra trejl" biće održana 30. i 31. jula na stazama u prirodi između Višegrada, Han Pijeska, Sarajeva i Jahorine s ciljem promocije prirodnih resursa Republike Srpske, koji su pogodni za aktivni turizam.
Učešće je prijavilo više od 270 takmičara iz 18 zemalja, što je za četiri više nego prošli put, saopštili su u Beogradu organizatori ove manifestacije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

"Jahorina ultra trejl 2016", trka između gradova i gora, biće druga po redu ovakva manifestacija, jedinstvena u regionu.

Ova disciplina je specifična, jer je to kombinacija trčanja i planinarenja, a treba u što kraćem roku savladati uspone preko planina i planinarskih staza, koji nisu mali, te šumskim putevima i grebenima stići do destinacije.

Predstavljajući ovaj projekat direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i direktor "Jahorina ultra trejla" Sanja Kavaz istakli su da je riječ o takmičenju koje je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske uvrstilo u Program sportskih manifestacija od značaja.

Cicović je rekao da ovu manifestaciju organizuje Planinarsko društvo "Javorina" iz Istočnog Sarajeva, te da se odvija u sklopu programskih aktivnosti Predstavništva da promoviše turističke potencijale Republike Srpske.

On je naveo da je riječ o promociji kulturne, prirodne i turističke vrijednosti Republike Srpske na jednom izuzetno strateški značajnom dijelu Srpske, a da je cilj ove sportsko-turističke manifestacije promocija turističkih potencijala i proizvoda u tom dijelu Srpske.

"Svaka trka ima poseban zadatak da promoviše turizam Republike Srpske", rekao je Cicović, te dodao da će učešće u organizaciji ove manifestacije uzeti i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, što govori o značaju manifestacije.

Direktor "Jahorina ultra trejla" Sanja Kavaz, koja je i predsjednik Planinarskog društva "Javorina", rekla je da je ovo novi sport i ponuda u BiH, ali i na Balkanu, s obzirom na to da postoje idealni uslovi za ovakve sportove - "autdor", trčanje u prirodi, biciklizam u prirodi za avanturiste, odnosno za turiste koji žele da direktno upoznaju novu sredinu kroz neke aktivnosti.

"Tu su domaći i ino-turisti, koji žele da upoznaju Jahorinu ne samo zimi, nego i ljeti", navela je Kavazova.

Ona je dodala da su u ponudi četiri trke različite dužine na stazama u prirodi između Višegrada, Han Pijeska, Sarajeva i Jahorine, odnosno mini kružna trka dužine 10 kilometara na Jahorini, zatim midi staza dužine 33 kilometra od Sarajeva, odnosno sa Kozije ćuprije, preko Trebevića do Jahorine.

Maksi staza je duga 84 kilometra od Han Pijeska i ide preko Romanije do Jahorine, a ultra staza, duga 125 kilometara, počinje iz Višegrada, odnosno sa mosta Mehmed-paše Sokolovića, preko Romanije, do Jahorine.

Kavazova je istakla da najviše interesovanja ima za midi stazu od Sarajeva do Jahorine, te preko tri olimpijska borilišta /bob staza, bijatlonska staza na Dvorištima i ski-staza na Jahorini/ vodi do cilja ispred hotela "Bistrica".

Na ovaj način organizator želi posjetiocima i stranim učesnicima pokazati i olimpijsko nasljeđe, ali i zaboravljenim olimpijskim lokalitetima kroz trejl trčanje dati novi sadržaj.

Učesnici će moći da razgledaju Jahorinu, kao i pećinu Orlovača, jednu od najljepših u BiH, a cilj je da se što duže zadrže na ovim prostorima.

"Uključene su prelijepe planine, pejzaži. Cilj nam je povezati gradove i planine, što smo uspjeli, ali i ljude da dođu da i vide šta nudimo i upoznaju nas kao dobre domaćine", objasnila je Kavazova i dodala da su učesnici iskusni sportisti, koji vole aktivnosti u prirodi.

Prema njenim riječima, najviše učesnika je iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, ali iz drugih zemalja, čak i iz Amerike.

S ciljem promocije lokaliteta i takmičenja snimljene su i izrađene fotografije koje dokumentuju izuzetnu ljepotu istočnog dijela Republike Srpske.

Na prvom izdanju "Jahorina ultra trejla" učestvovalo je 270 takmičara iz 14 zemalja.


(Srna)