Domaći, prirodan i zdrav način pripremanja hrane, kao i porijeklo namirnica, to je ono što karakteriše kuhinju Sarajevsko – Romanijske regije.

Kolibe i ognjišta su sve češći tipovi ugostiteljskih objekata u kojima se nude jela po tradicionalnim i već pomalo zaboravljenim receptima naših predaka.

  • Teletina ili jagnjetina ispod sača: teleće ili jagneće meso, krompir…
  • Jagnjetina kuvana u mlijeku – zapečena
  • Jagnjetina sa ražnja
  • Ražnjići – sviježe meso, dimljena slanina, luk, gljive,…
  • Cicvara – kukuruzno brašno iz vodenice kuvano na kajmaku, može sa medom
  • Kalja – svježi kupus ili drugo povrće i meso, kuvano zajedno
  • Romanijski krompir – pečen ili kuvan – prilog romanijski kajmak ili sir
  • Suvomesnati proizvodi – pečenica svinjska i goveđa, bravlja stelja, sušena jaretina… (sušena na tradicionalni način)
  • Mliječni proizvodi – mlijeko (slatko i kiselo), kajmak i sir…
  • Razne vrste pita
  • Specijaliteti od divljači – pečenje ispod sača, gulaši, paprikaši…
  • Specijaliteti od gljiva – vrganj, rujnica, smrčak, reduša…
  • Šumsko voće – borovnice, jagode, maline, kupine, divlje trešnje i višnje…